Arbutin Nedir?
Arbutin, yaban mersini, armut ve buğday gibi bitkilerden elde edilen doğal bir aydınlatıcı bileşendir, ancak sentetik olarak da yapılabilir.
Uzmanlar, “Arbutin, cilt pigmenti üretiminde anahtar bir enzim olan tirozinazı inhibe ederek çalışan bir hidrokinon türevidir” diye açıklıyorlar. “Genel olarak, hidrokinon cilt aydınlatması açısından arbutinden daha etkilidir, ancak melanositler için daha sitotoksik olduğu gösterilmiştir [melanin üretir] ve okronozis [mavi renk değişikliği] gibi yan etkilerle gelebilir.”
Arbutin, pigment üreten hücreleri inhibe etmediğinden, hidrokinona daha güvenli bir parlatıcı alternatiftir. FDA’nın daha önce 2006’da cilt ağartıcı kremlerde hidrokinon yasağını önerdiğini ve bazı çalışmaların ağızdan alındığında kanserojen olduğunu bulmuştur.
Bununla birlikte, farklı arbutin formları vardır ve bazıları diğerlerinden daha iyidir. En yaygın olarak göreceğiniz alfa-arbutin, tirozinazı bloke etmede beta-arbutinden daha iyidir.
Arbutinin Cilde Faydaları Nelerdir?
Arbutin, koyu lekeleri aydınlatabilir ve güneş lekelerinin görünümünü azaltabilir ve onları önleyebilir. Popüler parlatıcı bileşen C vitamini gibi, arbutin de kararsız olabilir ve daha kısa bir raf ömrü sağlar.
Uzmanlar, “Arbutin ısıda kararsız olabilir, bu da formülasyonu ve depolamayı önemli hale getirir” diyorlar.
Optimum sonuçlar için arbutin hem AM hem de PM cilt bakımı rutinlerinizde kullanılabilir. C vitamini, niasinamid ve glikolik asit gibi diğer parlatıcı maddelerle birlikte kullanıldığında iyi çalışır.
Sadece bir gecede sonuç beklemeyin. Uzmanlar, herhangi bir hiperpigmentasyonda bir iyileşme görmenin sekiz ila 12 hafta sürebileceğini söylüyorlar.
Arbutinin Yan Etkileri Nelerdir?
Arbutin tüm cilt tipleri için güvenli olsa da, uzmanlar, özellikle hassas cilt tipleri olmak üzere, herhangi bir yeni bileşen eklerken bir yama testi yapmanızı öneriyorlar.
“Alerjik reaksiyonlar ciltte kızarıklık, pullanma, kaşıntı veya yanma hissini içerebilir” diyorlar.